Vranica 2016

Mirko

Polazak: 21.05.2016. god.: u 03:30 časova autobusom sa stare autobuske stanice

-Povratak: 22.05.2016. god.: u večernjim časovima između 20 i 21 čas

-Smještaj će biti organizovan u planinarskom domu Rosinj koji se nalazi na lokaciji Smrdivode na 1680 m.n./v.

-U toku akcije nije planiran zajednički obrok, a svaki učesnik je dužan ponijeti sebi hranu za dva dana.

-Svi učesnici su dužni ponijeti sa sobom sljedeće: ličnu kartu, planinarsku knjižicu, planinarske cipele, najmanje 2l vode, gamašne, štapove, kabanicu ili vodonepropusnu jaknu, baterijsku lampu, toplu odjeću, lijekove (ukoliko neko koristi), set lične prve pomoći, papuče za dom i vreću za spavanje.

-U toku akcije je planiran uspon na najviši vrh najviši vrh Vranice Nadkrstac 2112 m.n./v., a u zavisnosti od prohodnosti šumskih puteva će biti organizovan obilazak izvora rijeke Vrbas ili uspon na neke od vrhova Vranice od preko 2000 m.n./v. Detaljan plan akcije biće objavljen sedam dana pred akciju.

-Staze su srednje zahtjevne a od učesnika se očekuje fizička pripremljenost za dva dana hodanja.

-Zadnji rok za prijavu i uplatu je utorak 17.05.2016.god.

-Svi učesnici dužni su biti članovi bilo kojeg planinarskog društva i pridržavati se uputstava vodiča. O izmjenama odlučuju vodiči na terenu u skladu sa okolnostima i vremenskim prilikama.

-Sve informacije i prijave možete dobiti kod organizatora akcije:

Aleksandar Svitić br.tel: 065 300 222

Jugoslav Vuković br.tel: 066 830 883

-Kotizacija za učešće u akciji je 45 KM a obuhvata prevoz Banjaluka –planinarski dom Rosinj – Banjaluka, spavanje u planinarskom domu, te stručno vodičko osoblje.

Vranica je najpoznatija rudna planina u BiH, između gradova Uskoplja na zapadu i Fojnice na istoku. Nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. Najviši vrh Vranice je Nadkrstac na 2112 metara nadmorske visine. To je pitoma planina, s dosta pašnjaka i površinskim vodama. Na njoj se nalazi Prokoško jezero. Prokoško jezero je udaljeno od doma na Rosinju 6 km. Na Vranici se može vidjeti dosta izvora (Vrbasa, Kozičke rike, Sikirskog potoka), mnoštvo slapova (Ždrimački slap, Kozički slap) i mnogo različitih pećina i jama. Na Vranici se mogu naći endemske biljke: vraničko zvonce (bijelo vraničko zvonce), bosanska zvončika i vranička vrkuta. Takođe, u Prokoškom jezeru živi endemska životinjica triton.

Organizator akcije:

Jugoslav Vuković m.b. 448 Vodička Služba Srbije

P.D. „Kozara“ Banjaluka

Predsjednik: Trivun Lakić

Srdačan planinarski pozdrav!