VELEBIT 2015

P.D. “Kozara“ organizuje dvodnevnu planinarsku akciju
“Velebit 2015”

Polazak: 29.08.2015. u 04:00 sa stare autobuske stanice
Povratak: 30.08.2015. u večernjim časovima

-Smještaj je planiran u planinskoj kući “Mrkvišta“ 1276 m/n. v.

-U toku akcije nisu planirani zajednički obroci te su svi učesnici dužni sebi ponijeti hranu za dva dana.

-Svi učesnici dužni su sa sobom ponijeti sljedeće: biometrijski pasoš, ličnu kartu, planinarsku knjižicu, planinarske cipele, gamašne, štapove, kabanicu ili vodonepropusnu jaknu, 2 l vode, baterijsku lampu, papuče za dom, vreću za spavanje, lični set prve pomoći, i lijekove ukoliko ih neko koristi.

-U sklopu akcije je planirano pješačenje jednom od najuređenijih planinarskih staza u regionu, bez savladavanja velikih nadmorskih visina.
Cijelom Premužićevom stazom koja prolazi kroz prelijepo Velebitsko gorje, a sve na visinama od 1400 m./n.v. do 1700 m./n.v. na zapadnu stranu se pruža pogled na Jadransko more i mnogobrojne zalive, dok na istočnu stranu pogled seže na istočnu Liku.
Drugi dan je planiran pohod planinarske staze koja vodi oko fjorda Zavratnica. Nakon pješačenja koje će trajati do 2.5h učesnici će ostatak dana imati za kupanje.

-Zadnji rok za prijavu i uplatu je 26.08.2015. god. a broj mjesta je ograničen. Apelujemo na sve učesnike da blagovremeno izvrše prijave radi što temeljnije i kvalitetnije organizacije akcije.

-Svi učesnici dužni su se pridržavati uputstava vodiča. O izmjenama odlučuju vodiči na terenu u skladu sa okolnostima i vremenskim prilikama.

-Sve informacije i prijave možete dobiti na broj telefona
066830883
065300222

-Cijena aranžmana je 85 KM a obuhvata prevoz na relaciji Banjaluka – N.P. Sjeverni Velebit– Jablanac – Banjaluka, ulaz u N.P. i dvodnevna taksa, spavanje u planinskoj kući Mrkvišta te korišenje kuhinje i roštilja, stručno vodičko osoblje za oba dana akcije.

Plan akcije:

29.08.2015.g.

03:45 okupljanje na staroj autobuskoj stanici
04:00 polazak
09:00 dolazak u podnožje Velebita sa pauzom za snabdjevanje u supermarketu
10:30 dolazak na Zavižan, početnu tačku pješačenja i pripreme za polazak
19:00 dolazak do planinske kuće Alan (usput su planirane pauze i usponi na vidikovce sa koih se pruža pogled na more)
19:15 smještaj učesnika u autobus i prevoz do Mrkvišta gdje će biti organizovano spavanje
19:45 dolazak na Mrkvišta i smještaj u dom
23:00 povečerje

30.08.2015.g.

07:00 buđenje i jutarnja higijena, doručak
08:30 polazak autobusom prema Jablancu
09:30 dolazak na u Jablanac i početak pješačenja satazom koja vodi oko Zavratnice
11:30 kraj pješačenja i slobodne aktivnosti do polaska
17:00 polazak za Banjaluku
22:00 dolazak u Banjaluku

Organizator akcije:
Jugoslav Vuković m.b. 448 V.S.S.

P.D. „Kozara“ Banjaluka
Predsjednik: Trivun Lakić
Srdačan planinarski pozdrav!

Velebit ili velebitski masiv je najduža (145 km) planina u Republici Hrvatskoj, širine od 10 do 30 km. Površina mu je oko 2200 km2, a najviši vrh Vaganski vrh je visok 1.757 m./n.v. Pripada Dinarskim planinama. Pruža se uzduž Velebitskog kanala, dijela Jadranskog mora, od prijevoja Vratnik iznad Senja na sjeverozapadu do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku. S kopnene strane ga okružuju Gacko, Ličko i Gračačko polje s rijekama Gackom, Likom i Otučom.

U literaturi je uobičajeno da se Velebit dijeli na:

Sjeverni Velebit, započinje na prijevoju Vratnik i završava na prijevoju iznad primorskog naselja Jablanac. Dužine je oko 30 km, a najveće širine do 30 km.

Srednji Velebit, završava na prijevoju Baške Oštarije preko kojeg vodi put Karlobag-Gospić. Dužine je oko 24 km, a najveće širine do 20 km.

Južni Velebit, završava na prijevoju Mali Alan, na starom putu koja spaja Obrovac i Lovinac. Dužine je oko 46 km, a najmanje širine oko 10 km.

Jugoistočni Velebit, započinje na istom prijevoju, a završava uz kanjon rijeke Zrmanje. Dužine je oko 40 km.

Cijelo područje planine zaštićeno je kao park prirode, a Sjeverni Velebit i Paklenica su proglašeni nacionalnim parkovima. Unutar NP Sjeverni Velebit nalazi se i posebno zaštićeni strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi. Za planinare je na Velebitu uređeno mnogo markiranih staza i puteva, koji uzdužno i poprečno povezuju okolna mjesta i planinarske domove na planini. Po svojoj posebnosti, uređenosti i posjećenosti nužno je spomenuti Premužićevu stazu koja je građena između dva svjetska rata, a povezuje Planinarski dom Zavižan, preko Velikog Alana s Oštarijskim vratima.

Jablanac:
Zavratnica je bez sumnje jedna od najljepših uvala hrvatske obale Jadranskog mora. Udaljena je oko 20 minuta laganog hoda stazom koja vodi uz more južno od trajektnog pristaništa (za otok Rab) u Jablancu. Zavratnica je bez sumnje jedna od najljepših uvala hrvatske obale Jadranskog mora. Udaljena je oko 20 minuta laganog hoda stazom koja vodi uz more južno od trajektnog pristaništa (za otok Rab) u Jablancu.
Uvala je duga 900 m, a širina varira od 50 do 150 m. Kanjon se uzdiže u visini od 100 m. U uvali se mogu vidjeti ostaci ratnog broda kojeg su 1944. g. potopili saveznički avioni. Brod predstavlja pravi izazov znatiželjnim istraživačima podmorja.