IZVOR RIJEKE KRUPE I RUINA GREBEN 2014

Planinarsko društvo Kozara organizuje jednodnevnu akciju „Izvor rijeke Krupe i ruina Greben 2014“.

Polazak: 13.04.2014. u 09:00 sa stare autobuske stanice
Povratak: 13.04.2014. u večernjim časovima

-Svaki učesnik dužan je ponijeti sebi hranu za jedan dan.

-Svi učesnici dužni su sa sobom ponijeti sljedeće: ličnu kartu, planinarsku knjižicu sa ovjerenom markicom PSRS za tekuću godinu, planinarske cipele, gamašne, štapove, kabanicu ili vodonepropusnu jaknu, 1,5 l vode, baterijsku lampu, lični set prve pomoći i lijekove ukoliko ih neko koristi.

-Staza je rekreativnog karaktera te pogodna za sve starosne uzraste.

-Rok za prijavu i uplatu je srijeda 09.04.2014. godine.

-Svi učesnici dužni su se pridržavati uputstava vodiča. O izmjenama odlučuju vodiči na terenu u skladu sa okolnostima i vremenskim prilikama.

-Sve informacije i prijave možete dobiti na broj telefona 066/830-883 ili 065/300-222.

-Cijena aranžmana je 8 KM a obuhvata prevoz na relaciji Banjaluka – Krupa na Vrbasu – Banjaluka, te stručno vodičko osoblje.

13.04.2014. god.

08:45 okupljanje na staroj autobuskoj stanici
09:00 polazak
09:45 dolazak u centar Krupe i eventualno snabdjevanje u samoposluzi
10:15 polazak sa vodenica na slapovima Krupe ka izvoru
12:00 dolazak na izvor i pauza za obrok
13:00 polazak ka manastiru i ruini Greben
14:00 posjet manastiru Svetog Ilije
15:30 dolazak na ruinu Greben
16:15 polazak sa ruine Greben
17:00 povratak u Krupu na Vrbasu

Manastir Svetog Ilije

Crkva Svetog Ilije u Krupi na Vrbasu (u narodu poznata kao Ilinka) je podignuta na temeljima srednjovjekovnog manastira Krupa. Nalazi se tridesetak kilometara uzvodno od Banje Luke.
Vrlo malo se zna o prošlosti ovog manastira. Mnogi istorijski izvori o njemu nestali su sa najezdom Osmanlija. Pretostavlja se da se gradio u vrijeme Nemanjića. Prema dostupnim izvorima sam manastir je podignut krajem 13. ili početkom 14. vijeka. Monasi Krupe na Vrbasu podigli su i Manastir Krupu kod Obrovca u Dalmaciji 1317. godine. Manastir je zapušten je krajem 17. veka u vreme osmanlijsko-austrijskih ratova. U međuvremenu je podignuta crkva brvnara, dok je manastir bio u ruševinama sve do odlaska Turaka sa tih prostora. Manastir je obnovljen krajem 19. veka, najviše zaslugom mitropolita sarajevskog, Save Kosanovića uz aktivno učešće naroda iz okolnih sela, parohijskih crkava i posebno prilozima Manastira Gomionice.
Manastir su po drugi put porušili i spalili Austrougari 1914. godine, zatim 1941. spalile su ga ustaše za vrijeme Drugog svjetskog rata. Stradao je i u zemljotresu u Banjaluci 1961., poslije čega je obnovljen. Status manastira vraćen mu je tek 1989. godine.

Rijeka krupa

Područje Vrbas Adventure Resort odlikuje teren koji karakterišu kraški oblici kao što su vrtače, pećine, jame, ponori, izvori i sl. Jedno od kraških vrela se nalazi i u Krupi na Vrbasu od kojeg se stvara rijeka Krupa, po kojoj je ovo mjesto dobilo ime. Ponirući u Podrašničkom polju kod Mrkonjić Grada, riječica Ponor se spušta u dubine zemljine kore, da bi podzemnim sistemima ponovo ugledala svjetlost dana, ali ovaj put sa novim identitetom pretočenim u rijeku Krupa. Legenda kaže da je rijeka Krupa nekada izvirala iz današnje Strikine pećine, te da su se tektonskim poremećajima izvori spustili nekoliko desetina metara niže.